Hoe overleef je een Vivah Sanskar?

(Antwoord: Goede voorbereiding is het halve werk!)

Het was zover!

Een voldongen feit: ik behoorde tot de oudere generatie van de familie. Eerder waren mijn taken tijdens een Vivah Sanskar beperkt tot leukere dingen. Zoals bijvoorbeeld het helpen bij het bereiden van roti’s en mij tot in de late uurtjes uitleven op de dansvloer.

De volgende generatie in de familie (neefjes en nichtjes) zijn klaar om in het huwelijksbootje te stappen. Zoals vele Hindoestaanse families hecht ook mijn familie veel waarde aan Hindoerituelen en -tradities. Een Vivah Sanskar is een life event dat je maar één keer in je leven doet (tenminste dat is wel de bedoeling). En juist omdat we het maar één keer doen, pakken we het groots aan. Een feest met pracht en praal, toeters en bellen. Een aantal drukke dagen met elkaar. Vol mooie, innige momenten met en voor elkaar.

Enthousiast en vol goede moed, maar zonder kennis van rituelen en tradities zegde ik - zonder enig besef van wat ik op mijn hals haalde - toe dat ik wel eventjes mijn bijdrage zou leveren. Dit bleek een indrukwekkende, pijnlijke onderschatting van complexe eeuwenoude rituelen en tradities.

Onvoorbereid commitments aangaan, is vragen om problemen. Ik weet niet meer zo goed of het mijn goedgelovigheid was, of toch mijn gemakzucht?

Gemakzucht, omdat ik in mijn drukke leventje geen tijd wilde maken om mij te verdiepen in de rituelen.

Goedgelovig, omdat ik erin geloofde dat de ‘oudere’ generatie het allemaal hoorde te weten. En dat wat ze erover wisten éénduidig en glashelder zou zijn voor iedereen. Goh…wat had ik mij toch vreselijk vergist!

Doordat ik niet voorbereid was op wat mij te wachten stond, waren de dagen:

  • chaotisch
  • hectisch
  • vol met onzekerheden
  • energievretend
  • en daardoor zóóó vermoeiend.

Wat was ik opgelucht toen de Vivah Sanskar over was en dan nog te bedenken dat ik een ondersteunende rol vervulde. Ik had oprecht te doen met de ouders van de dulha (bruidegom) en dulhin (bruid).

Algauw werd de volgende Vivah Sanskar aangekondigd. Gelet op mijn eerdere ervaringen zou je denken dat ik mij dit keer wel zou voorbereiden. Maar zo hardleers dat ik ben, besteedde ik dit keer wéér meer tijd en energie - laat ik maar niet beginnen over de kosten hiervoor - in mijn outfits dan aan het eigen maken van de rituelen en tradities.

Ik ging ervan uit dat ik mij de gebruiken van de vorige keer heus wel zou herinneren.  En anders was er vast nog wel een oudere familielid die het mij zou helpen herinneren.Toch?

Je kunt het misschien wel raden, ook deze dagen verliepen:

- rommelig
- niet eenduidig
- hectisch
- emotioneel zwaar

En nog meer van soortgelijke emo-gevoelens…zucht!

Ik haalde er geen troost uit dat mijn ervaring niet uniek is. En als anderen dit ook ervaren, waarom is er dan geen oplossing?

Bij navraag waarom rituelen en tradities niet onze aandacht krijgen, was steevast het antwoord:“Het is nu éénmaal zo”. Een antwoord waar ik geen genoegen mee neem. Jij toch ook niet?

Door mijn eerdere ervaringen met Vivah Sanskars ben ik gaan inzien dat ik rituelen en tradities waardevol zijn voor mijn Hindoestaanse roots. Door samen met mijn familie de rituelen en tradities uit te voeren, hebben we ook onze relatie weer aangehaald, verstevigd en zijn meerdere mooie warme momenten met elkaar gedeeld. Juist het laatste, daar doe je het voor.

Achteraf gezien, besefte ik dat ik door mijn gebrek aan kennis over rituelen en tradities mij liet sturen door verschillende mensen die allemaal hun eigen idee hadden over hoe het zou ‘horen’. Er was maar één oplossing, namelijk dat ik voor mijzelf duidelijk zou krijgen welke rituelen en tradities er zijn, wat ze betekenen en hoe je ze uitvoert.

De oplossing over de rituelen en tradities van een Sanatan Dharma Vivah Sanskar heb ik vastgelegd in iShakti’s Vivah Sanskar E-books. Hiermee is mijn intentie gelukt  om kennis over rituelen en tradities van de Vivah Sanskar voor iedereen begrijpelijk te maken. Een manier om te voorkomen dat deze waardevolle kennis uiteindelijk in vergetelheid raakt en wordt vereeuwigd. Het is een superpraktisch, eigentijds Handboek van meer dan 100 pagina’s. Daarnaast heb ik er ook nog een overzichtelijke checklist (=boodschappenlijst) toegevoegd voor de liefhebbers die van handigheid houden.

Heb ik je nieuwsgierig gemaakt? Download dan gratis een voorproefje van iShakti’s Vivah Sanskar E-books en laat je mij daarna weten hoe het je is bevallen?

Lieve groet,

Bindia

One Reply to “Hoe overleef je een Vivah Sanskar?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top