Waar staat iShakti voor

i Staat voor de eigen unieke kracht die in jou en in mij aanwezig is. De eigenheid van ons als individu komt tot uiting door onze unieke persoonlijke krachten en onderscheidt ons van anderen. Door de i (ik)  te verbinden met onze Shakti (kracht)ontwikkelen we ook een bewustzijn dat ons juist stimuleert om ons compassievol te verbinden met anderen.

Shakti heeft verschillende betekenissen zoals: voor (vrouwelijke) energie, voor kracht van het bewustzijn en je innerlijke bekwaamheid.

Ik ben Bindia en ik heb Hindoestaanse ouders die geboren en getogen waren in Suriname. Zij namen in de jaren ’70 hun toevlucht naar Nederland. Mijn moeder, Bisoendei, was vastberaden mij  op te voeden met een cultuurcocktail van de Nederlandse gewoonten en Hindoerituelen. Ik bouwde een brug  tussen beiden culturen en voel mij thuis in mijn eigen Nederlands-Hindoestaanse cultuur.

Mijn moeder, Bisoendei, was een ware cultuurdrager. Ze had niet alleen veel geleerd van mijn nani, Atwarie (ze was geboren op een mooie zondag. Atwar betekent zondag), maar ook van haar eigen nani’s, adji’s, mausie’s, phoewa’s, mami’s, kaki’s, barkimai’s en didi’s. Mijn moeder heeft haar opvoeding in een vrouwencommunity genoten.  Ook mijn zusje, Laxmi-Chaja, en ik werden omringd door deze zachtaardige, wilskrachtige vrouwelijke familieleden.  Nu, een generatie verder, geniet mijn dochter, Eeshwary, ook van dit warme familienest.

Als kind luisterde ik graag naar mijn moeder,  die urenlang over de tradities kon vertellen. Mijn nieuwsgierigheid naar de rituelen heeft mij waardevolle informatie geboden die ik nu kan delen.

iShakti live!

Heb je een organisatie of bedrijf met belangstelling  om de Sanatan Dharma Vivah Sanskar onder de aandacht van je bezoekers of cliënten  te brengen dan kun je mij via de contactpagina een bericht sturen voor een presentatie.

Interesse? Stuur mij dan gerust een mail.

Top